Откриха мина в Черно море

Откриха мина в Черно море

Мина е открита в Черно море близо до границата с България, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Мината е открита във водите край градчето Инеада.

„Тази сутрин край бреговете на Инеада бе открита мина. В района са изпратени екипи на подводната охрана (SAS). Предприета е операция за обезвреждане на мината“, се казва в съобщението на министерството на отбраната на Турция.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в събота, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция.

На 20 март властта у нас излезе с призив да се сигнализира за подозрителни сферични обекти в морето. „Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки“, посочиха тогава от пресцентъра на кабинета.

„Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112“, допълниха още те. 

След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, бяха предупредени и всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. Това съобщиха на 21 март от „Морска администрация” и успокоиха, че непосредствена опасност на този етап няма.

„Нека хората да са спокойни, имаме готовност за всички мерки, за да не се допускат инциденти“, посочиха тогава властите.

Снимка: Любомир Бенковски, БУЛФОТО