Операцията на нахапаната от куче Петя е неуспешна

Операцията на нахапаната от куче Петя е неуспешна

Преди броени дни инцидент с куче потресе цяла България. Посред бял ден фотографката Петя Георгиева бе нападната от куче, порода „Алабай“. Животното буквално откъсва носа и части от лицето на младата жена.

Алабай е древна порода с внушителна мускулатура.

„Разхождахме се заедно със сестра ми и родителите ни в едно селце. Времето беше хубаво и никой не предполагаше какво ще последва само за миг. Върху мен се нахвърли огромно куче и ме обезобрази. Всичко стана само за миг“, разказва пострадалата.

Тя моментално е отведена в Кюстендилската болница за оказване на първа помощ, а след това е препратена директно към „Пирогов“ в София. В лицево-челюстна хирургия правят всичко по силите си, но много тъкани от лицето на фотографката липсват.
Заради което ще се наложи реконструкция на лицето и изграждане на нос в Израел. Сумата за тези интервенци е над $ 100 000, а само благодарение на разкриването на кампания за събиране на средства, голяма част от парите вече са събрани.
След инцидента собственикът на кучето ги е закарал в „Пирогов“, но после не е проявил интерес към състоянието на Петя. Дали въпросното куче може да нападне и друг човек, Петя и Калина казват, че не могат да коментират, но вероятно след като се е случил веднъж подобен инцидент, може да се случи и пак.

„За съжаление първата операция в Израел е неуспешна“, съобщи във Фейсбук сестрата на пострадалата – Калина.
„След няколко дълги часа операция лекарите ме повикаха да ми кажат, че нямат добри новини, нямало дори място за чудене дали част от присадената тъкан се е захванала. Всичко са почистили. Почваме от О . Следват 3-4 операции. И да, те ще са страшни за нас операции. Сега ще се върнем в България и ще поддържаме онлайн консултации с д-р Яков от „Ихилов“ болница. За да се изградят нови части на лицето ще са нужни присадки от бузите, ушите и челото“, допълни Калина.

За съжаление първата операция на Петя в Израел е неуспешна

Експерти в областта на кинологията разясняват, че Алабай е една от най-древните породи кучета и е типичен молосоид. Породата се е формирала в продължение на повече от четири хиляди години на територия, която се простира от Каспийско море до Китай и от Урал до Афганистан.
„Всичко зависи от дресировката на кучето, докато е малко. Конкретно за тази порода мъжките могат да достигнат до 80 килограма. Алабай е внушителен на вид, с добре изразена и силна мускулатура. Когато кучето е малко с него трябва да работи дресьор. На животното трябва да се покаже, че не то, а собственикът е доминиращ. В противен случай нещата се изпускат от контрол и то може да прояви агресия вполседствие. При едно правилно отглеждане и възпитание Алабай със сигурност е мил и послушен. Без проблем живее с сред деца, верен приятел е доживот. Може да защити стопанина си с цената на собствения си живот“, разясни за ТВМЕДИА кинолог, пожлелал анонимност.

Ако искате да подкрепите Петя Георгиева в битката отново да има лице, можете да го направите като преведете средства в сметката на сестра й Калина:

BG39FINV91501003698194
swift FINVBGSF. Kalina Georgieva,
adress: Bul. Dragan Tsankov 37, Sofia
Основание Дарение.