Омикрон е убил половин милион души по света

Омикрон е убил половин милион души по света

Откакто върлува вариантът Омикрон над половин души по света са загубили битката с живота си заради него. Тези стряскащи данни изнесоха от Световната здравна организация (СЗО) и определиха статистиката като повече от тревожна.

Шефът на организацията по въпросите на извънредните ситуации Абди Махамуд заяви, че в световен мащаб са регистрирани 130 милиона случая и 500 000 смъртни случая, откакто в края на ноември вариантът Омикрон беше обявен.
Оттогава той бързо измести Делта като доминиращ вариант на коронавируса в света, тъй като е по-заразен, въпреки че изглежда причинява по-малко тежки заболявания.
„В епохата на ефективните ваксини, половин милион души да умрат, това наистина е нещо трагично“, каза Махамуд при предаване на живо в каналите на СЗО в социалните медии.
„Докато всички казваха, че Oмикрон протича по-леко, пропускаха факта, че половин милион души са починали, откакто той е бил открит“, каза той.
В седмичната си епидемиологична актуализация за COVID-19, публикувана по-късно във вторник, СЗО заяви, че през миналата седмица са регистрирани близо 68 000 нови смъртни случая – със 7% повече, в сравнение с предходната седмица.
Същевременно броят на новите седмични случаи на болестта е намалял със 17% до близо 19,3 млн. души.