Над 70 хиляди ученици са с психични разстройства

Над 70 хиляди ученици са с психични разстройства

11,2% от подрастващите в страната на възраст между 10 и 19 години или 73 808 момчета и момичета са с психично разстройство. Близо половината учениците пък са били жертва на емоционалното или психическото насилие в училище през 2021 г.

Тези тревожни данни изнесоха от УНИЦЕФ-България по време на дискусия, инициирана от омбудсмана на страната Диана Ковачева. Темата бе озаглавена „Психичното здраве в училище – необходими мерки“, като в нея се включиха директори, учители, потърпевши от агресивно поведение ученици и техните родители, образователният министър акад. Николай Денков, психолози и редица неправителствени организации.

Омбудсманът Ковачева бе категорична, че трябва да има промяна в стила на Часа на класния ръководител, където обикновено се обсъждат единствено теми като отсъствия, такси и други организационни въпроси.

„Този час би могъл да бъде пространството, в което децата и тийнейджърите да споделят своите мнения, проблеми или да коментират случващото се в живото им. Интересно ми е например, колко класни ръководители поставиха в своите часове като тема случилото се с пребитото момче в кв. „Лагера“ или боят между момичета в столичен МОЛ. А повярвайте ми, проблемът запали не само родителските форуми, но и социалните мрежи, предпочитани от тийнейджъри“, посочи омбудсманът.

По време на срещата Ковачева даде думата на родител, чието дете цяла година е било подложено на жесток тормоз от свой съученик. В крайна сметка не е имало никакви резултати от подаваните сигнали и таткото се е принудил да премести сина си в друго училище.
Експерти, психолози и директори на училища се обединиха около тезата, че онлайн обучението се е отразило изключително негативно на всички деца, независимо от възрастта им. Те имат нужда от психологическа подкрепа, но психолозите в училищата са крайно недостатъчни като бройка.

Снимка: БУЛФОТО