МРРБ удължи срока на откриване на участък от АМ“Струма“ Благоевград – Крупник с 2 години

МРРБ удължи срока на откриване на участък от АМ“Струма“ Благоевград – Крупник с 2 години

До 2025 г. трябва да завърши цялостното изграждане на участъка от Благоевград до Крупник на АМ „Струма“, а до 2030 г. се планира да се построи и пусне участъкът между Крупник и Кресна от магистралата, както и участъкът между Кюстендил и Дупница от бъдещата магистрала „Рила“.

Това обявиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От ведомството пуснаха интерактивна карта, на която е отбелязано развитие на транспортната инфраструктура на България и свързаните региони до 2040 година. В нея се съдържа информация за обекти от пътната и железопътна инфраструктура, интермодални терминали, летища, пристанища, вътрешни водни пътища, нови мостове и тунели, които ще се реализират на етапи до края на периода. Картата представя плановете на държавата за проектите, които ще се реализират в районите за планиране на страната, информират от МРРБ.

Картата визуализира проекти от основната и широкообхватна TEN-T мрежи, които са в експлоатация през 2022 година или ще бъдат завършени до 2030 година. Включени са също стратегически важни за България обекти, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до 2040 година. Завършването на проектите е предвидено на различни етапи в рамките на този срок.

Така на практика се удължава срока за пускане на участъка от Благоевград до Крупник, по план тя трябваше да се открие този месец.