Ловят шпиони в ДАНС

Ловят шпиони в ДАНС

Снимка: БУЛФОТО

Спецпрокуратурата извършва действия в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Според първоначалната информацията става въпрос за операция срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на чужди разузнавателни служби.

Действията са по образувано досъдебно производство, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя допълни, че при надделяващ обществен интерес информация ще представена допълнително.

От ДАНС информираха, че досъдебното производството е започнало след подадена информация в прокуратурата от самата агенция. Именно на базата на тази информация е започнало и самото разследване.

Президентът Румен Радев направи коментар по случая: „ДАНС има здравна имунна система и аз мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионски дейности“, коментира Радев.

Министър-председателят Кирил Петков също коментира акцията. „Това, което разследваме в момента на много места, а и ДАНС работи усилено, е точно това – доста голяма, руска, агентурна диаспора, която се е образувала в България и в момента работи по различни интереси“, каза Петков.

„Част от нещата, които са ми докладвани, са и, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между нас и РС Македония. Руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани“, допълни той.