Лидер на антиваксърското движение в Италия почина от COVID-19

Лидер на антиваксърското движение в Италия почина от COVID-19

Един от лидерите на италианските антиваксъри Луиджи Марили почина на 64-годишна възраст от COVID-19 в болница в Перуджа, съобщиха местните медии.

Новина за смъртта му беше разпространена във Facebook от социалното движение „Да освободим Италия“, което обединява много противници на ваксинацията.

Според „Corriere della Sera“ един от близките приятели на антиваксъра, предприемачът Марино Рекиути, в чиято компания е работил Марили, директно е написал в социалната мрежа, че той е починал от COVID-19.

„Почина истинският ми приятел, когото познавам повече от 15 години, който работеше с мен и който можеше да бъде спасен, ако не следваше вашата идеология, вместо да се вслушва в съветите на семейството си и приятелите. Всички трябва да се срамувате дори да произнасяте името му“, написал Рекути в коментар, който впоследствие е изтрит.

Историята беше отразена от много италиански медии, което предизвика остра реакция от движението „Да освободим Италия“. То публикува специално съобщение на уебсайта си, в което призовава пресата да спре „медийното плячкосване“ около смъртта на Марили и заплаши с съдебен иск.

В същото време в съобщението се подчертава, че „ваксинираните и неваксинираните са заразени и боледуват по един и същи начин“.