КОВИД удря и в очите

КОВИД удря и в очите

Съдовите заболявания на ретината може да се проявят като късен пост-COVID синдром, алармират офталмолози. 

„Усложненията, които настъпват след COVID-19, са малко по-късни. Ние ги установяваме след първия, втория месец. И това обикновено са съдови заболявания на ретината – тромбози, емболии, както и съдови заболявания на зрителния нерв, тъй като съдовете на ретината са особени. Те почти нямат анастомози помежду си, те са с много малък калибър, както и съдовите, които кръвоснабдяват главата на зрителния нерв“, каза офталмологът д-р Веселин Даскалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Ретината е нервна тъкан, недоставянето на кислород до тъканите предизвиква малки инфаркти, които водят до загуба на зрение. Рядко се стига до ослепяване, но това теоретически се случва. Има описани единични случаи. В България съобщиха за такъв случай на 25-годишна жена. Пациентите са тези, които трябва незабавно да потърсят лекарска помощ. Те усещат мъгла и една сянка, която се спука пред очите им“, допълни д-р Даскалов.

Той подчерта, че запушването на вените не е толкова драматично, но запушването на артериите е драматично. 

Попитан дали имаме данни за това какъв процент от хората получават усложнения при зрението след COVID-19, той отговори: 

„Късно започнахме да ги търсим, защото в началото никой не знаеше какво е това заболяване. Но в последните няколко месеца, особено на последната вълна от Делта, започнаха да идват все повече пациенти с подобни заболявания. Някои от тях са доста трудно лечими, като тромбоза на ретината. Установихме, че се срещат от 1 до 6% при пациентите, прекарали Ковид“.