Кличко: С брат ми ще се бием допоследно за Украйна

Кличко: С брат ми ще се бием допоследно за Украйна

Бившият шампион по бокс в тежка категория и кмет на украинската столица Киев Виталий Кличко заяви, че ще вземе оръжие заедно със своя брат Владимир Кличко, за да се бие в ”кървавата война”, която ще последва след нахлуването на Русия в Украйна.

Русия започна своята инвазия по суша, въздух и море в четвъртък. Приблизително 100 000 души са избягали, след като експлозии и стрелба разтърсиха големите градове. Съобщава се за десетки убити, припомня Ройтерс.

Виталий Кличко, който е кмет на украинската столица от 2014 г., заяви, че е готов да се бие. „Нямам друг избор, трябва да го направя. Ще се бия“, каза 50-годишният мъж за „Добро утро, Великобритания“ на ITV.

Той каза още, че Киев е застрашен и основният приоритет е да работи с полицията и военните сили за подкрепа на инфраструктурата, доставката на електричество, газ и вода за гражданите.

Кличко добави, че цивилните са готови да защитават Киев като войници. „Вярвам в Украйна. Вярвам в моята страна и вярвам в моя народ“, каза той.

И тази сутрин след 7 часа сирените за въздушна тревога огласиха столицата Киев и  западния град Лвов. Серия от експлозии разтърсиха Киев тази сутрин – първо два взрива в 4.30, а после още 3 към 6.30 ч. Според украинските власти столицата е атакувана с ракети. Улучена е една жилищна сграда, трима души са ранени.

Украинската армия очаква руска танкова атака в Киев днес. Съветник на вътрешния министър Антон Херасченко заяви, че украинските сили са подготвени с противотанкови ракети.