Кирил Петков поиска оставката на Янев

Кирил Петков поиска оставката на Янев

СНИМКА: БУЛФОТО

Премиерът Кирил Петков обяви, че свиква днес извънредно заседание на Министерски съвет с 3 точки.

Първата от тях е успешното извозване на 140 българи от Киев, имаме прозорец, каза той.

Втората точка е обсъждане на ядрената заплаха, която руският президент Владимир Путин отправи вчера – тя може да е само опит за сплашване, допусна Петков.

Третата точка е оставката на министъра на отбраната Стефан Янев:

„Днес по време на Министерски съвет ще поискам оставката да бъде предложена за гласуване в утрешния ден и ще свикаме извънредно Народно събрание, защото в момента сме в криза и не можем да оставаме без министър на отбраната, името, което ще бъде предложено, ще бъде обявено днес по-късно след МС и след съгласуване с коалиционните партньори“. 

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“.

Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепят“, заяви премиерът. 

Решението за оставката е съгласувано с коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ и се одобрява от тях.

Петков отрече твърдение на Янев, че с неговото отстраняване страната ни ще поеме ангажименти, които не са в интерес на България.

„Никакви ангажименти не трябва да поеме България, които че не счита, че трябва да поеме. Но, за пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни. Русия да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започва да си прави нейната външната политика по Фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява“.

Също днес ще се разисква каква военна помощ ще предостави България на Украйна, каза Петков, въпреки че основното, което предоставяме е хуманитарна помощ.

„Военно-логистична подкрепа – ще бъде специфицирана и ще бъде изцяло в рамките на европейската и НАТО-вската помощ към Украйна“, заяви премиерът.

Извънредното заседание на МС ще бъде от 15.00 часа, уточниха от правителствената пресслужба.