Камера заснела майката с изхръленото бебе в контейнер

Камера заснела майката с изхръленото бебе в контейнер

Снимка: БУЛФОТО

Продължава разследването за изхвърленото бебе в контейнер за боклук. Тялото на новороденото беше открито в Димитровград. 

По случая е задържана 21-годишната майка на детето, която заяви пред разследващите, че го е изхвърлила, защото се родило мъртво. Охранителни камери в района са заснели действията ѝ.

„Сменях се с колегата и видях, че двама бъркат с ръкавици в барела. Предчувствах, че ще ме върнат от работа, защото само аз знам кода за камерите на фитнеса. Жената вървеше бавно, хвърли чантата и си тръгна”, разказа Димчо Делев, представител на фитнес залата.

Сигналът за случая е подаден от жена, която работи в близък павилион за закуски. „Заприлича ми на бебе, не бях много сигурна, но се оказа, че наистина е изхвърлено новородено. Голяма жестокост, не мога да повярвам, че има такива майки”, каза тя.

Жената е задържана малко по-късно, тъй като предишната вечер мъжът, с когото живеела, подал сигнал, че се е заключила в банята. На пристигналите униформени обаче обяснила, че всичко е наред.

„Прокуратурата предприема всички необходими действия, за да изясни обстоятелствата около случая“, съобщи на брифинг прокурорът от Районната прокуратура в Хасково Лилия Торньова, предава БТА.

Засега досъдебното производство се води по чл. 120 от Наказателния кодекс за убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него, поясни Торньова.

По нейни думи експертизата трябва да установи дали плодът е бил жив или мъртъв при раждането. Ако се касае за втората хипотеза, то родилката няма да носи наказателна отговорност. Аутопсия още не е извършена.

Междувременно „Социално подпомагане“ са поели двете други деца на майката. С близнаците на по 2,5 години работят специалисти от Агенцията за закрила на детето. На този етап няма данни родителката да не е полагала грижи за тях, каза в отговор на въпрос държавният обвинител.

Заподозряната е задържана за 24 часа, а наблюдаващият делото прокурор ще преценя дали да последва и 72-часово задържане.