Кали заряза чалгата

Кали заряза чалгата

Певицата Кали казва сбогом на поп-фолка след 20 години успешна кариера зад гърба си. Причината – през последните месеци изпълнителката на култовата „4-4-2“ се е посветила на създаването на нов стил. Става въпрос за BLJ или болкан латин джаз. Или иначе казано „Калиграф“ – 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа подготовка и репетиции.

„Създаваме нещо уникално, защото не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово разнообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съмишленици беше най-трудната част! От там на сетне всичко тръгна по вода Вярват в мен, защото са водени от същата страст, която води и мен – музиката, която извира от душата! Знам, че публиката ще усети енергията, която влагаме в това, която правим“, коментира Кали пред „Монитор“.

Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са вече издавани през годините песни от репертоара на Кали, но с напълно нови аранжименти, дело на музикантите от група „БМХ“.

Музикантите, които чаровната брюнетка събира около себе си, са хора, които не се ограничават в конкретни стилове и са с музикално образование, а и с дългогодишен опит на концертна сцена.

Сред тях са китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, тромпетистът Сандо Сандов – дългогодишни концертни изяви с група „Уикеда“, пианистът Виктор Николов и други.

Идеята за „Калиграф“ се ражда още преди две години.

„Винаги съм искала да пея с бенд зад гърба си, но клубовете, в които работех, предпочитат дискотечен саунд, който е трудно постижим за жива банда. Аз съм от хората, които следват мечтите си докрай. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи наслада и удоволствие и ето го резултата – „Калиграф“!“, категорична е Кали.

Певицата не се разграничава от кариерата си до момента, просто продължава в друга посока.

„Надявам се, че ще ме последвате и ще бъдем заедно в това ново музикално начинание и ще сте мой коректив! Аз се вслушвам във феновете си. В края на краищата правя музика, за да я споделя с всички, които искат да я чуят!“, подканва тя почитателите си.