Искат Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Искат Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава. Елеонора Митрофанова провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

Тази позиция изрази бившият външен министър Надежда Нейнски (Михайлова) в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Нейнски, която е и бивш посланик на България в Турция, Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата у нас, но “ това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България – ние вече сме част от неприятелските държави за Русия“.

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерството на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик”, заяви Нейнски.

Според бившия външен министър действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, заяви Надежда Нейнски.

Дипломатът Милен Керемедчиев, който също бе в студиото, намира за проблемно поведението на Митрофанова.

По думите му посланик Митрофанова е обигран дипломат, „това не са изблици на някакви истерични изказвания. Това са целенасочени изказвания и целенасочена кампания към България“.

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

Според него, ако Митрофанова провокира изгонването си, „още повече ще засили русофилските мераци, за да достигне до разделение в обществото”.

„Трябва да работим за намаляване на влиянието на руското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, заяви Керемедчиев

Снимка: БУЛФОТО.