Има ли път за Албания за присъединяване към ЕС?

Има ли път за Албания за присъединяване към ЕС?

правляващите социалисти в Тирана показват изключителна пасивност и обвързват преговорите за присъединяването на страната си към Европейския съюз (ЕС) с други процеси на Балканите, като спора между България и Северна Македония, който се използва като извинение за забавянето. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Антон Панчев, албанист и член на Македонския научен институт.

Според него Албания е изправена пред сериозна вътрешнополитическа криза и не може да се очаква да провежда активна политика в региона. 

„Тази позиция е меко казано странна и е критикувана от президента Илир Мета и опозицията, които казват, че подобно обвързване със Северна Македония уврежда тежко албанските интереси… Някои западноевропейски държави казват, че Албания е готова и искат да започне преговори, но искат да е в пакет със Северна Македония. В Албания твърдят на свой ред, че ЕС е виновен за забавянето на преговорите“, обясни гостът.

Според Панчев това е двойна игра на лицемерие, като и двете страни търсят вината в България и се прикриват зад българската позиция за Северна Македония. България няма проблем с Албания и не се спира Албания към ЕС и оправданията за забавянето на преговорите се разбират много добре от анализаторите, допълни той.