Зеленски: Руснаците идват да убиват или умрат

Зеленски: Руснаците идват да убиват или умрат

краинският президент Владимир Зеленски заяви, че докато атаките на Москва срещу украинските градове продължават, може да бъде постигнат малък напредък в преговорите с Русия, в ексклузивно интервю за CNN и Reuters от бункера в Киев, в който ръководи отговора на своите военни.

„Трябва преди всичко да говорим. Всички трябва да спрат да се бият и да се върнат назад до тази точка, откъдето всичко започна преди пет, шест дни“, заяви Зеленски. „Важно е да спрем да бомбардираме хора и тогава можем да продължим напред и да седнем на масата за преговори.“

Попитан дали смята, че Украйна си губи времето в разговори с Русия, той отговаря: „Ще видим“.

Длъжностни лица от двете страни се срещнаха за първи път в понеделник от началото на руската инвазия миналата седмица. Преди речта на Байдън в Конгреса във вторник, Зеленски призова президента да внуши на американците неотложността и последиците от руската инвазия.

„Той е един от световните лидери и е много важно хората на Съединените щати да разберат, че въпреки факта, че войната е в Украйна… това е война за ценностите на демокрацията, за свободата“, каза Зеленски.

Зеленски повтори призивите към САЩ и НАТО да създадат зона, забранена за полети над Украйна или да разположат войници на земята. „Вече се обърнах и говорих с някои западни лидери с тази молба, защото вярвам, че лидерите трябва да подкрепят демократичните страни и те трябва да им помагат.

„Когато говорим за забранени за полети зони, ние гледаме назад в историята… и това не означава, че трябва да привлечем друга държава във войната. А и, честно казано, знаете, че всички са въвлечени в войната сега.“

„Говорил съм с Байдън много пъти“, заяви Зеленски. „И много пъти съм им казвал, че Украйна ще се съпротивлява и ще се бие по-силно от всеки друг, но сами срещу Русия няма да се справим. Ето защо, ако някой иска да ни помогне, всички трябва да действат бързо“, добави Зеленски. „Това е моментът.“

Съюзниците от САЩ и НАТО помогнаха на Украйна чрез споделяне на оръжия, военно оборудване и разузнаване, като същевременно наложиха драматични санкции на Русия. Но досега алиансът даде ясно да се разбере, че няма планове да изпраща войници в Украйна, която не е член на НАТО.

Зеленски също прогнозира проблеми в страните-членки на НАТО, ако Русия поеме контрола над страната му. „Ако Украйна се провали, тогава всички тези войски ще бъдат на вашите граници, Полша, Литва… и ще се сблъскате с по-големи проблеми. Там ще има други провокации“, на мнение е той.

„Светът не може да загуби Украйна“

Докато CNN и Reuters се срещнаха със Зеленски в бункера му в Киев, столицата – заедно с градовете в Украйна – се подготви за подновено и засилено нападение от руски сили.

Ракетите бяха изстреляни близо до телевизионна кула във вторник следобед, часове след като Русия предупреди за „високо прецизни“ удари по други съоръжения, свързани с украинските служби за сигурност. Ракетната атака унищожи излъчващия хардуер, което поражда опасения, че Русия се опитва да разруши комуникационната инфраструктура на града, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Зеленски каза пред CNN, че Русия безразборно атакува украинските граждани и исторически забележителности.

„Както виждате, никой не внимава много в какво се цели. Виждаме, че децата се убиват… Ние защитаваме правото си на живот“, каза той и добави, че Москва „изстрелва своите ракети срещу историческите сгради в Киев, сърцето на Киев.“

Той говори триумфално за съпротивата на Украйна и каза за руските войници: „Те нямат представа какво правят. Те не познават нашите улици. Те не познават този народ. Те не разбират нашата философия. Нашият манталитет, нашите стремежи, какви хора имат тук… нищо не знаят.“

„Те просто са изпратени да убиват и да умрат“, заяви Зеленски.

Докато ракетите удряха Киев във вторник, 40-километров руски конвой от танкове, бронирани превозни средства и теглена артилерия пътуваше към украинската столица, според сателитни снимки от Maxar Technologies, докато военните засилиха атаките си срещу други ключови градове.

Атаките удариха и втория град на Украйна – Харков. Повече от 20 души бяха ранени, включително дете, при експлозия в правителствена сграда там, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна в публикация в Telegram във вторник.

Действията на Русия във вторник бележат далеч по-малко сдържана бомбардировка, което поражда опасения, че повече цивилни могат да бъдат засегнати при удари. ООН казва, че най-малко 102 цивилни са убити в цялата страна и 304 са ранени, въпреки че тези цифри вероятно подценяват реалния брой.

Зеленски получи глобална похвала за отговора си на инвазията, след като отказа предложения за евакуация и вместо това изпраща чести съобщения на украинците от улиците на родината си.

По-рано във вторник той получи овации за емоционално обръщение към Европейския парламент чрез видеовръзка, в което каза на делегатите: „Ние се борим за живота си“.

Запитан от CNN за трансформацията му от комичен актьор в световно известен военен лидер, Зеленски отговори: „Всичко е много е сериозно, това не е филм… Аз не съм емблематичен, мисля, че Украйна е емблематична.“

„Украйна е сърцето на Европа и сега мисля, че Европа вижда, че Украйна е нещо специално за този свят“, добави той. „Ето защо светът не може да загуби нещо толкова специално.“

Украинският лидер изглежда уморен и стресиран, но е приятелски настроен към екипите на CNN и Reuters. Той споделя, че не е виждал семейството си от три дни. Попитан как протичат последните му дни, той отговори „Работа и сън.“