Зеленият сертификат може да отпадне

Зеленият сертификат може да отпадне

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около 1 месец”. Това заяви в студиото на Нова телевизия професор Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19.

По думите ѝ пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари.

„При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее до 100-150, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя и допълни, че той може да остане там, където има много голямо струпване на хора. Никой няма намерение да тормози хората“, увери тя.

По думите на проф. Аргирова, основания за оптимистична прогноза дава лекото протичане на варианта Омикрон.

Тя цитира изследване в лечебното заведение, в което работи, според което всички интубирани пациенти с COVID пневмония са били заразени с варианта Делта.

Аргирова припомни, че по данни на Националния център по заразни и паразитни болести 85% от секвенираните проби показват Омикрон, което потвърждава прогнозата, че този вариант доминира в страната в момента.