Забраниха норките в България, били агресивни

Забраниха норките в България, били агресивни
Изпуснати от фермите норки избиват риби, птици, гризачи и някои защитени със закон видове…

Да се забрани развъждането на норки в България поиска екоминистърът Борислав Сандов, който пусна проект на заповед за обществено обсъждане.

Причината – изкуствено отглежданата заради ценната си кожа у нас норка е свръх агресивен хищник, който унищожава защитени видове у нас – както птици, така и гризачи, земноводни и водни – риби, раци. По този начин нанася сериозни щети на секторите птицевъдство и рибарство.

Американската норка е с естествен ареал в Северна Америка, но заради ценната си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и вследствие на това е въведена умишлено или случайно в много страни по света, където установява свои популации в природата.

В 24 страни в ЕС е регистрирано наличието на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 държави вече са установени устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на силно застрашената европейска норка и са допринесли за изчезването на критично застрашени европейски видове животни.

Борислав Сандов, екоминистър

Министър Борислав Сандов мотивира забраната си с данни от БАН, според които само за период от 2 години има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, включително два случая в НАТУРА 2000 зоната BG0000425 „Река Сазлийка”.

Най-голям брой избягали индивиди – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съвпада с първия период на размножаване на норките. Изводите сочат, че в района на селата има стабилна популация на американска норка. Според наблюденията на специалистите по биоразнообразие има сериозен риск от навлизане и бързо разпространение на популацията от фермите за норки в околната среда. Ако забраната стане факт, най-доволни определено ще са от Българския веган съюз. От организацията неведнъж са протестирали против развъждането на норки и убиването им впоследствие заради кожата им.

Снимки: БУЛФОТО