Жена почина след лутане по болници

Жена почина след лутане по болници


60-годишна жена е починала след три отказа за прием в болница. Това съобщи пред Нова телевизия нейният син. По случая вече тече проверка, а семейството сезира здравните власти.


Датата е 21 януари. Около 18:00 часа, докато е на работа, Илиян получава обаждане от по-малката си сестра. Майка им, която страда от хронично белодробно заболяване, е получила криза. Дишането й е силно затруднено. Илиян звъни на 112.

„Отидох на адреса, веднага измерихме температурата – нямаше температура”, обяснява Илиян Петров.

„Измерих сатурацията и беше доста ниска – 58. Положението започна да се влошава. Оттам измерих кръвното – 190 на 100”, обясни Марияна Петрова, дъщеря на починалата.
Започнали да чакат линейка. Но два часа и половина по-късно, линейка все още няма. Поради голяма натовареност.

От Спешна помощ потвърдиха, че в същия ден дневната им смяна състояща се от 19 екипа, е получила 467 повиквания. А повикванията към 16-е екипа от нощната смяна, са били 302.

Малко след 21:00 часа, пристъпите на задух на 60-годишната жена зачестяват и стават все по-остри. Илиян и сестра му отказват линейката и викат такси.

„Веднага отидохме в „Софиямед“. В Спешното отделение имаше една госпожа, която директно ни каза, че няма места и няма апарати. Отиваме към Окръжна болница. Там ни посрещна една госпожа, тя ни каза, че имат апарати само за хора, които са болни от коронавирус. Пак не могат да ни приемат. След което ние тръгнахме веднага към „Александровска“ болница. Пред Спешното седеше едни господин, който ни посрещна, обяснихме му и той ни каза, че няма място пак в болницата, че нямат пак свободни легла и тръгнахме към „Пирогов”, разказва Илиян.

Разстоянието от 500 метра между двете болници, майката на Илиян не успява да измине. Губи съзнание и издъхва в таксито. При пристигането, в „Пирогов” констатират смъртта й.
От цитираните здравни заведения потвърдиха, че към въпросния момент действително не са разполагали със свободни „чисти” реанимационни легла. Броят им бил намален за сметка на тези, заделени за тежки COVID случаи.

От Министерство на здравеопазването заявиха, че разпореждат проверка по случая.

Проверка ще има на всички спешни звена в болниците в страната, с цел откриване на слабости в подобни ситуации. Междувременно, сигнал до министерството подало и семейството на починалата жена. За да провокира промяна в управлението на болничните структури при една евентуална нова COVID вълна. Както и въвеждане на система, която да дава информация за свободните „чисти“ реанимационни легла.

Снимка: БУЛФОТО