ЕС прокуратурата отваря офис у нас

ЕС прокуратурата отваря офис у нас

Европрокуратурата ще има у нас администрация и персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат оперативно и независимо да провеждат разследвания. Това заяви говорителят на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова в Министерския съвет.

По думите й законодателните промени за това се подготвят и се очаква да бъдат представени до седмица.

Бориславова даде кратък брифинг, докато течеше срещата на Петков с евродепутати от Европейската народна партия. Срещата на премиера се провежда след ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова.

Ролята на премиера е да даде пълна свобода на разследващие органи, заяви Бориславова, като отрече за арестите да е оказван политически натиск.

В отговор на въпрос за изтекли показания по сайтове на премиера Кирил Петков като свидетел, тя посочи, че не е запозната с тях, но предположи, че ако има изтичане, то е дошло от Прокуратурата, а не от МВР.

„Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на Прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея.

Това е една от причините, поради които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на Българската прокуратура“, обясни Бориславова.

По думите й се е предоставила много добра възможност евродепутатите да бъдат запознати от премиера и вътрешния министър Бойко Рашков със ситуацията и да получат отговори на техните въпроси. Кирил Петков пък споделил наблюдения за системни проблеми в правосъдната система и в управлението на евросредства у нас.

„В този ред на мисли бяха изложени факти, свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа за язовирите и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения, както и за строителството на АМ „Хемус“, и пътищата от републиканската пътна мрежа“, даде пример тя.

Министър-председателят покани на среща представителите на ЕНП и изрази готовност да обсъди с тях политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията, както и предприетите стъпки от правителството за утвърждаване на върховенството на правото и справедливост за всеки български гражданин.

По-рано днес Петков заяви, че „българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева“ и попита как е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство. Премиерът определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа.

Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми.

Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни, че те са дошли на неутрална мисия, за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Обсъдени са обаче възможностите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и управлението на европейски средства и на националните бюджети.

Поет е ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства, съобщи Бориславова.

На снимката: Обвинител номер едно в Европа – Лаура Кьовеши
Снимка: БУЛФОТО