Децата на Милен Цветков обжалват присъдата на убиеца

Децата на Милен Цветков обжалват присъдата на убиеца

Децата на загиналия в зверска катастрофа журналист Милен Цветков обжалват присъдата, съобщиха за „Телеграф“ от Софийския градски съд.

Всички страни по делото срещу Кристиан Николов, който помете с джипа си колата на Милен, не са доволни от наказанието му от 9 г. затвор. На 10 март т.г. прокурорът е внесъл протест. Въззивни жалби са подали частните обвинители Боян Цветков – син на Милен, и майка му Ивета Гоцова, както и дъщерята на журналиста Калина Цветкова. Жалба срещу присъдата е подал и осъденият Кристиан Николов. Две години след смъртта на журналиста, който загина навръх Великден на 19 април 2020 г., делото срещу шофьора Кристиан Николов още не е стигнало до втората инстанция – Софийския апелативен съд, съобщиха от съда.

На 4 март т.г. Софийският градски съд призна за виновен Николов в непредумишлено убийство на Цветков при катастрофата, причинена от него, и го осъди на 9 г. затвор и отнемане на шофьорската книжка за 10 г. Прокуратурата и частните обвинители настояваха, че има умисъл, тъй като в кръвта на младежа бяха открити 3 вида наркотици, той удари с джипа си колата на Цветков на червен светофар с почти 100 км/час. Според държавното и частното обвинение това означава, че е съзнавал какви са последиците от действията му, но ги е пренебрегвал. Прокуратурата поиска присъда от 15 г. затвор с мотивите, че подобно наказание може да послужи за поправянето на Кристиан, както и да послужи за превенция за всички, които шофират след употреба на наркотици.

„Надявам се само да не умра в катастрофа, нарязан от ламарини“, често казваше преживе Цветков…

Съдът обаче реши, че Николов е причинил смъртта на Цветков по непредпазливост. Мотивите за решението на съда все още не са готови. Според защитата на Николов самата употреба на наркотици не формира евентуален умисъл и обвинението е доказано само за непредпазливост.

В последната си дума пред съда Кристиан Николов помоли за снизходителност и за пореден път каза, че съжалява за смъртта на Милен Цветков. Той поиска прошка от близките си заради всичко, през което преминават заради него.

След произнасянето на присъдата стана ясно, че от нея не са доволни нито прокурорът по делото, нито защитата на подсъдимия. От наказанието на Кристиан Николов ще бъде приспаднато времето, което прекара в ареста и под домашен арест, под който той остава.

Жестоката катастрофа стана на 19 април 2020 г. на бул. „Черни връх“ в София. 21-годишният тогава Кристиан Николов помете с джипа на майка си колата на Милен Цветков, която в този момент е била спряла на червен светофар. Журналистът получи травми несъвместими с живота и почина в болницата. С Кристиан се возели двама младежи – неговата приятелка Симона Цанкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. По време на делото бе отхвърлена версията на Кристиан, че дрогата в кръвта му е попаднала от чай, паста за зъби или нещо, сложено в питието му по време на купона предната вечер в неговия дом.