Горивото все пак поскъпна с 15 стотинки

Горивото все пак поскъпна с 15 стотинки

Най-масовият бензин и дизелът са поскъпнали между 10 и 15 стотинки в масата от бензиностанциите. В повечето бензиностанции цените били под 3 лева за литър А95 и дизел. Цените на едро следват пазара и търсенето, а рафинерията и търговците следват пазара по цените на суровия петрол. Оттам нататък се прави ценовата политика, но следва логиката за това какво се случва със суровия петрол. От 23 февруари до 4 март суровият петрол се е увеличил с около 20 долара.

Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНТ.

„Независимо от това, че правителството и Петролната газова асоциация можем да докажем, че горива в складовете има, хората смятаха, че ги лъжат отново. За щастие опашките по бензиностанциите траяха една вечер и на практика на следващия ден всичко беше спокойно“, допълни Делчев. 

Той обясни, че там, където са най-високите цени на горивата, те били около 2.70-2.80, а в малки населени места 2.99-3.05 лв., което било против нормалната логика. Транспортните разстояния оказват влияние върху цената на горивата и основният ценообразуващ елемент е търсенето и предлагането, но и цената на суровия петрол, поясни Делчев.

„20 долара за 10 дни е абсурдно увеличение, твърде много. Петролът се увеличава, защото в световен план има твърде силен натиск, че търсенето надвишава предлагането“, коментира експертът.

Той уточни, че алтернативно може да се купува нефт от други източници, но е въпрос на логистика и на цени. Винаги след пиковете на цените на горивата след това падат, каза още Делчев и добави, че при спокоен и нормален пазар на горивата цените ще следват цените на суровия петрол.

Припомняме, вчера в цялата страна се извиха огромни опашки пред бензиностанциите поради слуховете за покачване на цените на горивата.