Германската външна министърка е на визита в Москва

Германската външна министърка е на визита в Москва

Продължават интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна. Новият германски министър на външните работи Аналена Бербок ще бъде в Москва днес, след като вчера посети Киев.

Готови сме за сериозен диалог и стъпки, които ще донесат повече сигурност на всички в Европа, включително Русия, заяви германският външен министър, като предупреди, че Западът не може да отстъпва по основни принципи като териториалната цялост и свобода на избор на съюзи.

Готови сме да реагираме, ако Русия избере пътя на ескалацията и това ще струва скъпо на Москва в икономически и политически план, предупреди външният министър на Германия още преди да посети Киев и Москва.

В Украйна Бербок обеща дипломатическа подкрепа, но потвърди, че Берлин не е готов да доставя оръжие. Сред темите на срещата с руския й колега Лавров са Украйна и руските предложения за гаранции за сигурност в Европа.

В НАТО знаят какви мерки може да вземе Русия при отказ от такива гаранции, каза руският заместник външен министър Александър Грушко и допълни, че конкретно те ще зависят от това какъв военен потенциал може да бъде задействан срещу интересите на Русия. Днес има още една важна среща за европейската сигурност – в Берлин генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг разговаря с германския канцлер Олаф Шолц.