В Украйна са унищожени над 50 паметника на културата

В Украйна са унищожени над 50 паметника на културата

Върху десетки ценни църкви, исторически обекти и музеи са били нанесени поражения по време на войната в Украйна. За това съобщи ЮНЕСКО, цитирана от „Ройтерс“.

Агенцията на ООН за образование, наука и култура изрази особено притеснение за град Чернигов в северната част на страната.

Миналия месец ЮНЕСКО съобщи, че е засилила мерките за защита на застрашеното културно наследство на Украйна в светлината на руската инвазия, като например използването на емблема „Син щит“ за отбелязване на нейните културни обекти и паметници.

„Ние сме много загрижени за ситуацията както на хуманитарно ниво, така и по отношение на културното наследство. Наследството на човечеството е в опасност (в Украйна)“, заяви на пресконференция заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне.

Първият предварителен списък на ЮНЕСКО с напълно или частично повредени обекти включва 29 религиозни обекта, 16 исторически сгради, четири музея и четири паметника.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле е изпратила писмо до руския външен министър Сергей Лавров в началото на март, за да му напомни, че Русия е подписала конвенцията за опазване на културното наследство по време на война. Към момента обаче ЮНЕСКО уточнява, че не е получен отговор.

По време на преговорите тази седмица Москва, която нарича действията си в Украйна „специална военна операция“, заяви, че ще намали военните действия близо до украинската столица Киев и близкия град Чернигов, за да изгради доверие.

Киев и неговите съюзници обаче твърдят, че Русия изтегля войските от тези райони не като жест на добра воля, а с цел прегрупиране, тъй като са понесли сериозни загуби.

Снимка: БУЛФОТО