България евакуира още 68 души от Молдова

България евакуира още 68 души от Молдова

България евакуира 68 души от Молдова. Сред тях има българи и украинци, съобщи БНТ.  Снощи на Летище София кацна правителственият самолет, с който бяха евакуирани хората.

Кацналите у нас са предимно майки с малки деца. Те ще бъдат настанени в станцията на Министерството на отбраната в Рибарица.

Някои от тях ще останат в България с хуманитарен статут, а други – ще транзитират към европейски страни като Германия.

Те бяха изведени от страната, след като приключи посещението на външния ни министър Теодора Генчовска.

,,България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви по-рано днес министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на общ брифинг с молдовския си колега Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Тя отправи предложение България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България. След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде обсъдено в Министерския съвет, увери Генчовска.

Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова. Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.