Борисов арестуван заради 120 сигнала за престъпления

Борисов арестуван заради 120 сигнала за престъпления

Бившият премиер Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, говорителката на ГЕРБ Севда Арнаудова и бившият шеф на финансовата комисия към парламента Менда Стоянова са арестувани по нареждане на Европейската прокуратура.

От Министерството на вътрешните работи уточниха, че задържането на четиримата е станало по време на мащабна операция във връзка с обявените от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши 120 сигнала за престъпления в България. Акцията започна снощи, като се извършват претърсвания и изземвания на много адреси.

Арестите идват само ден след пристигането на Кьовеши в България. Вчера тя обяви, че европейската прокуратура е получила рекорден брой жалби и на базата на това е започнала разследване на над 120 случая. По думите й сигналите са за различни престъпления – измами с европейски средства, обществени поръчки, информация за злоупотреби със селскостопански субсидии, нарушения в сферата на строителство, както и с фондовете за възстановяване след COVID-19.

СИГНАЛИТЕ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

От две години в българската прокуратура отлежава сигнал на Васил Божков срещу четиримата арестувани. Божков, който от 2020 г. е в Дубай, за да не бъде арестуван по множество обвинения у нас, заяви неведнъж, че е плащал редовно подкупи на Борисов, за да съществува бизнесът му. Той твърди, че е платил над 60 млн. лв. на бившия премиер и финансовия му министър Владислав Горанов. Според твърденията му Борисов и Горанов са му поискали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство, благодарение на което е могъл да плаща по-ниски данъци за телевизионната си лотария.

Божков спомена имената на Менда Стоянова и Севделина Арнаудова като замесени в казуса. Според него Стоянова е движила законодателните промени като шеф на комисия в Народното събрание, а Арнаудова е била посредник при предаването на парите. И четиримата замесени винаги са отричали това.

Божков публикува като доказателство на думите си банкови документи за изтеглени пари в кеш и изпрати официално сигнал по темата до прокуратурата и европейските институции. През януари миналата година съобщи, че прокуратурата не обръща никакво внимание на сигнала му.

Самият Божков написа в профила си във „Фейсбук“, че е дал показания пред европейската прокуратура, което е довело до ареста. Според него 2 години главният прокурор Иван Гешев е правил всичко възможно „да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България.“

Снимка: БУЛФОТО