Болни и инвалиди на протест пред Министерски съвет (СНИМКИ)

Болни и инвалиди на протест пред Министерски съвет (СНИМКИ)

Хора със заболявания, трудноподвижни и напълно инвалидизирани протестираха в дъжда пред Министерски съвет – те настояват за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване и получаване на ТЕЛК. Различни организации се събраха пред сградата на МС, за да изразят недоволството си от настоящата ситуация. Мая Панова е сред организаторите на протеста.

„Основните ни искания са да се преразгледа Наредбата за ТЕЛК и да се върне старата от 2018 година. С новата са ощетени много хора. Предстои да бъдат отхвърлени и още. Трябва да се добавят заболявания. Има хора, които наистина се нуждаят от тази защита.“

Панова даде пример със себе си.

„Като инсулинозависим диабетик по старата наредба получавах 81%, а със сегашната може да не достигна и 50%. През март 2024 трябва да бъда преосвидетелствана“, заяви тя, цитирана от БНР .

От здравното ведомство заявиха, че Наредбата ще бъде внесена за преразглеждане, но след анализ и без конкретна дата, до която това трябва да се случи.

„Това е поредното пренебрежение към инвалидите в България. Ако трябва всеки ден ще стоя пред НС, докато бъде разгледана“, допълни Панова.

Протестиращите ще внесат исканията си в МС, а след това ще се отправят на шествие до НС, където също ще внесат документите.

Снимки: БУЛФОТО