Ален Делон иска да го евтаназират

Ален Делон иска да го евтаназират

86-годишният френски актьор Ален Делон е пожелал да умре с помощта на евтаназия. За това разказа синът му Антони в интервю за RTL.

По думите му баща му е обявил намерението си за асистирана смърт в Швейцария (където това е позволено) и вече е написал завещание. Антони Делон допълни, че е обещал на баща си да бъде с него, когато той е готов предприеме последната стъпка.

По-рано интервю за TV5 Monde Ален Делон призна, че не е против евтаназията. „Първо, защото живея в Швейцария, където евтаназията е законна, а също и защото намирам такъв край за най-логичен и естествен. На определена възраст, от определен момент нататък имаме право да теглим чертата и да си тръгнем без много шум – без болници, инжекции и всичко останало“, смята актьорът.

Ален Делон като млад… Вечният мъж в киното!

На 14 юни 2020 г. Делон бе приет в медицинското заведение Neuilly-sur-Seine в Париж.  Първоначално бе съобщено, че е хоспитализиран поради повтарящи се пристъпи на мигрена. По-късно синът му Антони съобщи, че баща му е получил инсулт и сега се възстановява в швейцарска клиника.

Делон е един от символите на европейското и световното кино през XX век. Той спечели световна известност с филмите „Роко и неговите братя“, „Под яркото слънце“ и „Гепардът“. За участието си в последния през 1963 г. е номиниран за наградата „Златен глобус“ в категорията „изгряваща звезда“. Актьорът е носител на „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ (1984). Има и три режисьорски произведения: „За кожата на едно ченге“, „Неукротимият“ и „Сблъсъкът“. През 2019 г. бе удостоен с почетна „Златна палма“ в Кан.