Адвокат на Руската Федерация, отказа да я защитава пред …

Адвокат на Руската Федерация, отказа да я защитава пред …

Адвокатите на Русия в Международния съд на ООН се отказаха от по-нататъшно сътрудничество с нея. За това съобщи на 5 април 2022 година във Емине Джапарова, заместник-министър на външните работи на Украйна.

Според нея адвокатите не искат да защитават Руската федерация, в това число и по делата, които започна Украйна.

Както отбелязва Джапарова, да сътрудничи с Русия е отказал и Алан Пелле – професор по Международно право в Парижкия университет.

“Невъзможно е да представляваш на площадките, посветени на прилагането на правото, държава, която така цинично го презира”, е подчертал Пелле, който до 24 февруари 2022 година продължаваше да е адвокат на Русия в Международния съд на ООН.

Както отбелязва Джапарова, в своето отворено писмо да “руските приятели”, Пелле е заявил, че “смъртоносната атака на Русия е стъпкала” принципите на международното право, които се признават от цялата цивилизована общност.

„Русия стана токсична дори и за тези, които независимо от всичко, продължиха да работят за нея след 2014 година”, е обобщила Джапарова, цитирана от blacksea-caspia.

На 27 февруари 2022 година, Украйна подаде иск срещу Русия в Международния съд на ООН, като поиска “да се привлече към отговорност Русия за изопачаване на понятието геноцид с цел оправдаване на агресия”.

На 28 февруари 2022 година, Украйна се обърна към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). На 1 март 2022 година, ЕСПЧ приложи правило 39 и произнесе решение, с което нареди на Русия да прекрати нападенията и бомбардировките на граждански обекти в Украйна.

Междувременно, прокурорът от Международния наказателен съд – Карим Хан лично инициира разследване на нахлуването на Руската федерация в Украйна.

Президентът на Руската федерация – Владимир Путин не фигурира в наказателните производства, открити от украинските правозащитни органи, тъй като има функционален имунитет, обясни тогава Ирина Венедиктова – генерален прокурор на Украйна. Тя подчерта неколкократно, че ръководителят на Кремъл е най-големия военнопрестъпник на ХХІ век. Путин неколкократно беше наречен така и от президента на САЩ – Джо Байдън.