Австрия стимулира ваксинацията с ваучери по 500 евро

Австрия стимулира ваксинацията с ваучери по 500 евро

Австрийското правителство представи лотария, чиято цел е да насърчи ваксинирането срещу коронавируса. Това се случи часове преди парламентът да гласува законопроект за въвеждане на задължителна имунизация, предаде Ройтерс.

„Какво може да се спечели в лотарията за ваксиниране? Ваучери!“ Това заяви канцлерът Карл Нехамер на пресконференция с лидера на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, с която мярката беше договорена.

Нехамер посочи, че иска да има финансова награда за тези, които се ваксинират. „Поучихме се от миналото и видяхме, че лотарията за ваксиниране е най-добрият възможен начин за създаване на такава система“, добави той.

Хората ще получават билет за всяка поставена доза (независимо дали са я получили преди месеци или си я слагат за първи път). Така тези, които вече са и с бустер, ще имат по три билета. Всеки десети билет ще печели ваучер за подарък в размер на 500 евро, каза Нехамер, без да уточнява за какво са предназначени ваучерите.

По-късно в четвъртък долната камара на парламента трябва да приеме законопроект, с който ваксините стават задължителни за всички възрастни в Австрия, като първоначалните глоби са в размер на 600 евро, а при неуспешно оспорване те могат да достигнат до 3600 евро.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу Covid-19. В сряда новoзаразените в страната достигнаха нов рекорд заради силно заразния вариант Омикрон, но правителството иска да избегне локдаун, тъй като четвъртият такъв приключи едва миналия месец.