Австралийците пияници номер 1 в света

Австралийците пияници номер 1 в света

Световният доклад за наркотиците и алкохола за 2021 г. разкрива, че австралийците са най-пиещата нация в света.

В изследването се съобщава, че именно те се напиват по-често от гражданите на други страни – средно 27 пъти годишно. Това е почти два пъти повече от средната стойност за света – 15 пъти. Дания и Финландия също са в челната тройка по този показател. Любопитен, но не и неочакван е фактът, че във всички изследвани страни мъжете се напиват по-често от жените. Най-големи са разликите между италианците, белгийците и швейцарците.

Австралийците пият алкохол средно два пъти седмично, или 106 дни в годината. Франция е начело тук със 132 дни годишно, следвана от Нова Зеландия и Нидерландия – съответно на второ и трето място.

Ирландците, поляците и новозеландците са най-склонни да съжаляват за пиянството си – около 28%. В другия край на списъка са датчаните, австрийците и финландците. Сред най-често посочваните причини за разкаяние е твърде бързото изпиване на твърде много алкохол. В почти всички страни жените съжаляват за употребата на алкохол повече от мъжете, с изключение на полякините и италианките, пише БГНЕС.